MENÜ

A sikerek előtt


A Presley-család 1937-benElvis Aaron Presley 1938. január 8-án született a Tennessee álam béli Tupeloban, a napszámos Vernon Presley és Gladys Love Smith (Gladys Presley) második gyermekeként. Elvis ikertestvére, Jessie Garon fél órával korábban született meg, de sajnos halva.

Amikor 1948 szeptemberében költözött a kis család Memphisbe, a Lauderdale Courts lakótelepre Elvis már végzős volt a L. C. Humes középiskolában, emellett pedig dolgozott, hogy segítsen a család szegényes körülményein.

 

Elvis először egy vásáron énekelt nyilvánosan, amikor az Old Shep c. balladát adta elő, s ezzel a dallal második helyezést ért el. Ahogy a legenda is elbeszélni, Elvis egy biciklit szeretett volna kapni születésnapjára, ami helyett egy gitár jutott neki. Elvis autodidakta módon tanult meg gitározni úgy, hogy megpróbálta elpengetni a rádióban hallott nótákat. Később nyáresténként szívesen szórakoztatta a szomszédokat énekléssel és gitározással.

 

Elvis 12 évesenA fiatal Elvis először 1951-ben döntött úgy, hogy tudatos imidzs-építésbe kezd: barkóját addigra már a fülcimpájáig megnövesztette, fodrásza és több marék hajzselé segítségével pedig megalkotta a híres „kacsafarok”-frizurát, ami később a rock’n’roll és a rockabilly jelképe lett és még ma is az. Az öltözékén is gyökeresen változtatott, hiszen az addigi kockás inges nadrágos megjelenése helyett a lehető legrikítóbb színű és leginkább feltűnő nadrágokat, nyakkendőket és zakókat vásárolta kizárólag. Kirívó megjelenése miatt Elvis a gimnáziumban a gúny és a hecc céltáblájává vált. De mint később bevallotta direkt volt ennyire provokatív.

Az iskolai kirándulások alkalmával egyre többször hozta magával a gitárját és énekelt annak a maroknyi kis közönségnek, ami összegyűlt köré. Ekkor jutott eszébe az egyik tanárnőnek, hogy Elvis lépjen fel az egyik iskolai rendezvényem, amit végül meg is nyert.

 

A tini ElvisÁm mielőtt sikeres lett, Elvis hivatásos gospel-énekes akart lenni. Mint mélyen vallásos déli, a fehér-gospel világába szeretett bele és olyan előadókat csodált, mint a Blackwood Brothers vagy J.D. Sumner & Stamps Quartet (akik később, a hetvenes években Elvis kísérő énekesei lettek). A zenészekkel hamar összebarátkozott, akiknek feltűnt, hogy a kis pattanásos képű kölyök milyen pompásan utánozza le akár Frank Sinatrát vagy Dean Martint, a kor legnépszerűbb előadóit.

A fehér gospelen kívül Elvis közeli kapcsolatba került a fekete gospellel és a feketék egyéb zenei stílusaival is. A rhythm&blues, a soul akkoriban kezdett a gettókon kívül is ismerté válni, főként, hogy 1948 végétől kezdett működni Memphisben az első négercentrikus rádió, a WDIA. Elvis saját bevallása szerint minden nap hallgatta az adót és így sikerült magába szívnia a fekete muzsikát.

 

Elvis végzőskéntAzonban vágyak ide-oda, a tizennyolc éves Elvis nem bővelkedett a lehetőségekben, viszont pénzre annál inkább szüksége volt. Nagybátyja 1951-ben szerzett egy állást neki a Memphisi Precíziósműszer-gyárban, ahol a futószalag mellett katonai aknagránátokat szerelt. Unokatestvérével, Gene Smith-szel a legjobbak voltak a szalagon, azonban pár hónap után kirúgták. Nem a hosszú haja volt az ok hanem, hogy csak tizenöt éves volt.

 

Tizenkilencedik születésnapja előtt Elvis új állást szerzett: teherautósofőr lett a Crown Electricnél és egészen 1954 végéig az is maradt. Mivel Elvis a kezdetektől fogva bolondult a kocsikért, így ez a munka igazán testhezálló volt, ráadásul teherautó sofőrnek lenni romantikus dolog is volt. Rövidesen, ahogy Elvis hazaadta a fizetését a Presley-család anyagi helyzete is javulni kezdett.

 

 

További részek:

1. Rész: A sikerek előtt (1935-1952) 2. Rész: Az ifjú bálvány (1953-1959) 3. Rész: Hollywoodi évek (1960-1967)
4. Rész: A visszatérés (1968-1969) 5. Rész: Úton - a vég felé (1970-1976) 6. Rész: Utolsó éve és halála (1977)
7. Rész: Mindörökké Elvis (1978-napjaink)

 

Kapcsolódó anyagok:

Gladys Presley

Vernon Presley


Weboldal készítés ingyen

Szavazás

Hogy tetszik a honlap?
Nagyon tetszik
Elég jól sikerül(t)
Elmegy
Láttam már jobbat
Nem tetszik
Asztali nézet