MENÜ

Elvis Gold

DISZKOGRÁFIA

A teljes Elvis diszkográfia összeállítása szinte lehetetlen, hiszen az évek alatt annyi lemez és CD jelent meg nem beszélve a kilencvenes évek eleje óta terjedő bootleg-felvételekről.

A lenti listákon kronológikus sorrendben megtalálhatók Elvis összes hivatalos kiadványai. Egy (viszonylag) teljes diszkográfia megtekinthető a http://www.sergent.com.au/elvis/menu.html oldalon.

 

 

Nagylemezek (LP - Long Play)

Elvis életében 81 nagylemezt jelentetett meg 1955 és 1977 között. Teljes lemezlista, kiegészítve a nyolcvanas évek végéig megjelent LP-kel.

 

Kislemezek (SP - Short Play és Single)

A számos Elvis életében megjelent kislemezen kívül a teljes post humus EP-k és Maxi CD-k listája 1955-től napjainkig.

 

Középlemezek (EP - Extended Play)

A középlemezek főleg az ötvenes-hatvanas években voltak divatban, 33 1/3 fordulatszámú, 22" átmérőjű lemezként, oldalanként általában 3-3 dallal. Mivel Elvis induló karrierjével párhuzamosan kezdtek terjedni, egyesek az ő monogramjából származtatták az elnevezést.

 

Digitaly Remastered (CD-k)

Két évvel az első CD megjelenése után az RCA is piacra dobta Elvis lemezeinek digitális változatait. Azóta a kiadó (RCA/BMG/Sony) több, mint 600 lemezt jelentetett meg, melyek nagy része az eredeti albumok digitálisan feljavított változatait, meg nem jelent koncertfelvételeket stb. tartalmazzák.

A listában megtalálhatók az eredetileg is CD-re szánt albumok illetve az eredeti nagylemezek bővített válatozatai (az eredeti nagylemezek "normál" digitális verziói nem). A teljes CD-gyűjtemény megtalálható a http://www.elvisoncd.com/ oldalon.

 

FTD-kiadványok

FTDHogy kielégítsék a lemezgyűjtők igényeit, 1999-ben az RCA és lányvállalata, a Bertelsmann Music Group (BMG) megalkotott egy hivatalosan is ellenőrzött sorozatot, mely értékesítését a Follow That Dream Records (FTD) végzi. A kiadóvállalat már a kilencvenes évek közepétől évente több, részben kiadatlan koncertfelvételeket tartalmazó albumot dobott a piacra, de a kalózkiadók anyagaival nem tudott versenyre kelni. Amióta viszont megjelent a sorozat, egyre népszerűbb, hiszen minden évben előrukkolnak több felbecsülhetetlen értékű CD-vel, kitűnő minőségben, elérhető áron. A sorozat címe, Elvis egyik filmjének címe: Kövesd az álmot.

 

Kollekciók

Több CD-t tartalmazó gyűjtemények, a nyolcvanas-kilencvenes évektől napjainkig. Ezen kollekciók mind az RCA / BMG kiadóvállalat gondozásában jelentek meg.

 

Bootleg kiadványok

Az évek során rengeteg kalózkiadvány jelent meg Elvis koncertjeiről, de a legtöbb minősége igen-igen pocsék.  Ezen nem hivatalos kiadványok (azaz az RCA/BMG kiadóvállalat jóváhagyása nélkül megjelenő) vagy rossz minőségű közönség felvételek (Audence recodings), vagy ún. Soundboard kiadványok. Utóbbiak minősége mind zeneileg, mind tartalmilag, mind külső megjelenésben tökéletesek, kereskedelmi forgalomban azonban nem, vagy ritkán fordulnak elő, főleg az interneten terjednek.

 

 

 

 

 

 

 


Weblap készítés ingyen

Szavazás

Hogy tetszik a honlap?
Nagyon tetszik
Elég jól sikerül(t)
Elmegy
Láttam már jobbat
Nem tetszik
Asztali nézet