MENÜ

Vernon Presley

VernonVernon Elvis Presley 1916. április 10-én született a Mississippi állam beli Fultonban a földműves Jessie Pressley és Minnie Mae Hood második gyermekeként. Bátyja Vester, hugai Delta Mae, Gladys Earlene és Nashville Lorene.

 

A háború után a farm tulajdonosa, ahol édesapja dolgozott eladta földjét, így a Pressley család Kelet-Tupelóba költözött. Apja Jessie keményen dolgozott napszámosként, azonban munkahelyeit igen gyakran változgatta szerte Mississippiben, Kentuckyban és Missouriban. Gyűlölte a szegénységet, aminek családja itta meg a levét, hiszen az összekuporgatott pénzen drága ruhákat és whiskyt vásárolt, és nemegyszer előfordult, hogy hónapokra eltűnt, bármiféle értesítés vagy pénzküldemény nélkül, miközben a család éhezett.

Így nem csoda, hogy sem Vester sem Vernon semmiféle oktatásban nem részesült. Negyvenéves korában Vernon épp hogy a nevét le tudta írni.

 

A Presley-család 1937-ben1932-ben ismerkedett meg Gladys Love Smith-szel, aki idősebb és sokkal intelligensebb volt nála. Házasságuk kétségkívül szerelmi házasság volt, de mindenképp hirtelen elhatározás része: megszöktek és Tupelótól ötmérföldnyire lévő Pontococban házasodtak össze 1933. június 17-én. A korkülönbség miatt meghamisították az adataikat: Vernon 22-nek, Gladys 19 évesnek mondta magát.

A házasság után először Vernon szüleinél laktak, de mikor 1934-ben Gladys állapotos lett Vernon 180 dollár kölcsönt vett fel és épített egy kis faházat szülei háza mellett. Ez a kis építmény ma az Elvis rajongók kedvelt zarándokhelye.

 

Elvisszel 1943-ban1935. január 8-án Gladys egy halott fiút hozott a világra, Jessie Garont, majd másfél órával később Elvis Aront. A többi – ahogyan mondani szokás – már történelem.

 

1937-ben csekk-hamisítás miatt három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, de öt hónappal korábban, 1941. januárjában jó magaviselete miatt kiszabadult. Priuszának köszönhette, hogy a háború miatt nem sorozták be, ehelyett egy hadianyagüzemben dolgozott Memphisben és csak hétvégeken járt haza, így fia nevelését Gladys vette át.

 

Elvisszel és Gladysszel 1958-ban1946-ban a Presley család beköltözött Tupelóba, s Vernon az L.P. McCarty fűszerárú-nagykereskedő cég teherautósofőrje lett, de 1948 szeptemberében összepakolták a motyóikat és elköltöztek Memphisbe, a Lauderdale Courts lakótelepre. Vernon a United Paint rakodómunkása lett heti harmincnyolc és fél dollárért egészen 1954-ig.

Amint fia, Elvis egycsapásra híres (és gazdag) lett, úgy változott meg Vernon élete is. 1954-ben, 38 éves korában nyugdíjba ment, mondván meggyengült az egészsége. Ezek után természetesen Elvis tartotta el szüleit - aki mindig is erre vágyott.

 

Gladys temetésén Elvisszel1958-ban tragikus fordulatot vett a család élete, mikor Gladys augusztus 14-én meghalt 56 éves korában. Felesége elvesztését követően anyjával, Minnie Mae-vel Elvis után utazott Németországba. Vernon dolga volt az érkező levelek kezelése, valamint az élelmiszer-beszerzés, de ekkor mutatkozott meg rajta a kapzsiság első jele. Az Elvist körülvevő fiúkkal diktátorként viselkedett; szívesen játszotta a keménykezű munkafelügyelőt, a fiúknak legfeljebb heti 1 dolárt volt hajlandó fizetni, de a legkisebb hibáért is leteremtette őket. Magának egy tekintélyparancsoló fekete Mercedest vásárolt.

 

Ezidőtájt ismerkedett össze Elvis egyik felettesével, Bill Stanley főtörzsőrmesterrel és annak feleségével, Davada (Dee) Stanleyvel. Dee-vel hamar megkedvelték egymást, míg szerelmi háromszög lett a kapcsolatból.

Házasságkötés Dee-velElvis először ellenezte apja új kapcsolatát, de végül is áldását adta rá, hiszen csak azt akarta, hogy Vernon boldog legyen. 1959-ben Dee odaköltözött a Presley családhoz, holott még a válását nem mondták ki. Végül 1960. július 3-án házasodtak össze az Alabama államba, Huntsville-ben. Noha Elvis tüntetőleg nem ment el az esküvőre, de ajándékozott nekik egy házat a Graceland mögötti birtokon. Ide költözött hozzájuk a későbbiekben Dee fiai Billy, Rickey és Stanley.

 

1962-ben érkezett ide Priscilla, Elvis titkolt 17 éves barátnője. A tisztesség látszatát fenntartva választotta Elvis ezt a megoldást, mind Priscillla apja, mind a sajtó nyomására. Dee és Vernon lett Priscilla gyámja.

 

Las Vegas 1969A későbbiekben Vernon hatása sokban nehezítette fia dolgát. A kapzsi, bizalmatlan és buta apa minduntalan hitegette fiát, hogy az nyugodtan engedje át élete irányítását menedzserének, Parker ezredesnek. Vernon csak a pénzt ismerte, és legendásan zsugori is volt, így nem csoda, hogy Elvist utolsó éveiben jellemző költekezési mániája miatt többször is szívroham közeli állapotba került. A másik problémát az jelentette, hogy Vernon szívből utálta a Memphisi Maffia tagjait, Red és Sonny Westet és sokan másokat, akik ellen rendszeresen furkálódott, végül 1976-ban ki is rúgatta őket.

 

Elvisszel a színpadon 1977-benVernon gyakorlatilag Elvis sajtósa lett: interjúkat adott és bejelentéseket tett (ő jelentette be Elvis esküvőjét, ő nyilatkozott unokája, Lisa Marie születésekor, és természetesen ő nyilatkozott Elvis halálát követően is).

A hetvenes években állandóan fiával utazott a turnékon, hiszen Elvis ekkor már olyannyira kiszámíthatatlanná vált, hogy szükség volt a jelenlétére, ha fia dührohamot kapott. Az állandó távollét azonban házassága rovására ment, és háromévnyi különélés után Dee-től 1977-ben vált el úgy, hogy negyedmillió dollár volt a válási megállapodásban – amit természetesen Elvis fizetett. Vernon ekkor már állandó orvosi felügyelet alatt állt, szív- és keringési zavarok és még igen sok betegség gyötörte, csont és bőr volt, többször is kapott szívrohamot.

 

Nemsokkal halála előtt 1979-ben1977. augusztus 16-án tragikus hirtelenséggel elhunyt egyetlen fia; Vernon reszketve és remegő hanggal ált a riporterek elé bejelenteni a hírt. Elvis halálát követően ő kezelte (Parker ezredessel együtt) a Presley-hagyatékot.

Vernon egészen haláláig kitartott azon véleménye mellett, hogy Elvist - kábítószer-túladagolással - meggyilkolták. Haláláig féltette az életét.

 

Utolsó két évében már annyira legyengült, hogy tolókocsival volt kénytelen közlekedni, míg végül 1979. június 26-án, 63 évesen szívroham következtében hunyt el Memphisben, a Babtist Memorial kórházban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Weblap készítés ingyen

Szavazás

Hogy tetszik a honlap?
Nagyon tetszik
Elég jól sikerül(t)
Elmegy
Láttam már jobbat
Nem tetszik
Asztali nézet