MENÜ

Lemezkirály

jukeboxA Királynak két évtizedes pályafutása alatt kereken 100 kislemeze és 89 (!) nagylemeze jelent meg (természetesen ezekbe beletartoznak a különböző válogatáslemezek, kollekciók és egyéb kiadványok is 1954 és 1977 között).

 

Elvis a mai napig koronázatlan lemezkirály, hiszen az eladott példányszámot tekintve már életében túllépte a mesés egymilliárd darabot, mára azonban az egy BILLIÓT is ! És minden évben jelennek meg új lemezek (melyek többnyire koncertfelvételek) eddig még kiadatlan számokkal.

 

Presley egyetlen rock and roll lemeze sem lett Grammy-díjas, de három gospel-lemeze is elnyerte a rangos elismerést, már túl pályája zenitjén.

 

Elvis kis- és nagylemezei közül összesen 61 (!) lett arany- vagy platinalemez. Egyetlen más előadóművész sem volt képes ilyen teljesítményre. Ebben a kategóriában a Rolling Stones a második, 34 bearanyozódott lemezzel.  Egyedül a Billboardon több mint húsz albuma, negyvennél több dala volt első helyezett, így nem csak a rock and roll, hanem a country és a gospel halhatalanja is. Óriási siker volt, és listát vezetett a legnépszerűbb 30 dalát összegyűjtő válogatásalbum.

 

Az Elvis halálát követő négy hónap alatt körülbelül 200 millió lemezt kapkodtak szét a rajongók világszerte.

 

Az 1961-es "Blue Hawaii" című albumból a megjelenést követő hat hét alatt két millió példány fogyott csak az Egyesült Államokban. A hatvanas évek közepéig ez volt a legjobban keresett Elvis-lemez.

 

Elvis Presley 2463 hétig tartotta első helyét Nagy-Britannia és az Egyesült Államok slágerlistáin és eladott lemezeinek számát tekintve. A memphis-i énekes megőrizte vezető helyét a világ száz legsikeresebb zenészéből álló listán, amelyet a Guiness-Rekordok könyve állított össze. A második helyen Cliff Richard áll, akit a brit gombafejűek csapata, a Beatles követ.

 

A "szekrényslágerek" listáján is a Király tartja a csúcsot. "Hound Dog" című dala a legnagyobb kasszasiker a Jukebox történetében.

 

A hetvenes években mindössze egyetlen egy albuma, az "Aloha from Hawaii - Via Satelite" lett első helyezett az amerikai listákon és a kislemezek között is csak egy, a "Burning Love" jutott el a második helyig. Listavezető dala egyáltalán nem is volt 1970-től .

 

 

„A világ legnagyobb előadója”

funnyA Király halála után a szuveníripar olyan aranybányát talált Elvisben, hogy egész bevásárló központokat töltöttek meg emléktárgyakkal, amelyekért csupán az első évben 200 millió dollárt inkasszáltak. Manapság is az Elvis-emléktárgyak a legkelendőbbek a világon.

 

1975-ben Elvis szilveszteri műsorával megdöntött minden addigi rekordot, amit "egyetlen művész egyetlen fellépéssel" elérhetett: azon az estén nyolcszázezer dollárt keresett.

 

Presley Amerika bálványaként nem tette ki a lábát külföldi turné kedvéért – néhány kanadai eseményt leszámítva.

 

1973-ban, az "Aloha from Hawaii - Via Satelite" című műholdak által sugározott show-ját, melyet a világon szinte mindenhol egyenes adásban közvetítettek, a japán nézőközönség 98 százaléka (!) kísérte figyelemmel. Japánban egyéb iránt 100 dollárt (a mai áron körülbelül 25,000 Ft-ot) is megadtak volna az emberek, hogy élőben láthassák a Királyt (miközben egy Elvis-koncert belépti díja hagyományosan 15 $ volt).

 

Elvis karrierje során több, mint 2000 műsort adott az Egyesült Államokban, csak 1974-ben 175 alkalommal.

 

Nincs még egy olyan művész a zenei világban, akinek több sikere koncentrálódott volna pályafutása egyetlen pillanatába, mint Elvisnek 1956 és 1957 között. Ekkor listavezető dalai voltak a "Heartbreak Hotel", a "Dont Be Cruel", a "Hound Dog", a "Taddy Bear", a "Jailhouse Rock", a "Love Me Tender", a "Loving You", a "Peace In The Valley" illetve sok más kisebb sláger. Mindez megfejelve három kasszasiker filmmel (Love Me Tender, Loving You, Jailhouse Rock).

 

Elvis a világ legismertebb közlegénye...

 

Halála évében, 1977-ben Elvis Presley arca volt a második leggyakrabban reprodukált kép a világon. Mickey Egér után.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Weblap készítés ingyen

Szavazás

Hogy tetszik a honlap?
Nagyon tetszik
Elég jól sikerül(t)
Elmegy
Láttam már jobbat
Nem tetszik
Asztali nézet