MENÜ

PriscillaPriscilla Presley

 

Fiatalkora

Priscilla Beaulieu Presley 1945. május 24-én született Priscilla Ann Wagner néven Brooklynban. Édesapja, James Wagner tengerészhadnagy épp hazafele repült, hogy meglátogassa feleségét és akkor öt hónapos lányát, amikor lezuhant a gépe és meghalt. Később Priscilla édesanyja, Anna Lillian Iversen hozzáment Paul Beaulieu századoshoz, így ő lett Priscilla mostohaapja. Beaulieu százados 1959-ben Nyugat-Németországban állomásozott, ahová családja is elkísérte.

 

Elvisszel NémetországbanA család barátja, a Különleges Szolgálat tiszthelyettese, Currie Grant 1959 augusztusában mutatta be az akkor 14 éves lányt a szintén Németországban tartózkodó Elvis Presleynek egy wiesbadeni bulin. Elvisre frenetikus hatással volt Priscilla angyali szépsége, intelligenciája, ártatlansága de legfőképp az, hogy önmaga tudott maradni a híres sztárral szemben, nem ájult el Elvistől, hanem pimasz módon önmagával egyenlőként kezelte. Ráadásul a lány semmilyen szempontból sem volt félénk, hiszen már a második randevújuk alkalmával együtt aludtak Elvisszel, ahogy Suzanne Finstad Child Bride: The Untold Story of Priscilla Beaulieu Presley c. könyvében állítja. Először nem tetszett a Beaulieu-házaspárnak, hogy lányuk az estéit egy hírhedt szexszimbólummal tölti, de amikor Elvis meglátogatta őket, olyan jó benyomást keltett bennük, hogy végül már mindent elkövettek, hogy Priscillát rábeszéljék az Elvisel való kapcsolatának továbbmélyítésére.

 

 

Elvis társaként

Az esküvő 1967-ben1962 májusára Elvisnek sikerült meggyőznie a szülőket, hogy Priscilla költözzön hozzá Gracelandbe. Ígéretett tett nekik, hogy a lány Elvis apjával Vernonnal és annak feleségével, Deevel fog lakni, gondoskodik a taníttatásáról és minden egyébről. Azonban – mint Priscilla később, 1985-ben az Elvis és én c. önéletrajzában írta – minden éjszakát együtt töltöttek, noha Elvis csak nehezen nyílt meg Priscilla előtt szexuálisan. Annál inkább fűtötte Elvist a vágy, hogy a lányt átváltoztassa és az ő tökéletes asszonyává nevelje.

Elvis így emlékszik: „Megpróbáltam olyanná formálni, amilyennek akartam, de későn jöttem rá, hogy nem megy. Priscilla nagyon hideg és tartózkodó. Próbáltam tanítani, hogy gyengéd és szeretetteljes legyen, de egy embert nem lehet megtanítani, hogy más legyen, mint ami”.  Emiatt kellett Priscillának Elvis útszéli ízlése szerint öltözködnie, erősen sminkelnie magát. A rajongók szemében ők voltak az ideális szerelmespár. Ehhez képest Elvis nem volt hajlandó megszakítani addigi életvitelét és folytatta a szerelmi-szexuális kicsapongásait.

 

Lisa Marie születése után1966-ban Beaulieu őrnagy nyíltan rákérdezett, hogy kívánja-e Elvis feleségül venni Priscillát, így Elvis kénytelen volt beleegyezni a nősülésbe. Végül 1967. május 1-én a las Vegasi Aladdin Hotelben házasodtak össze, egy hónap múlva pedig kiderült, hogy Priscilla terhes. Ketten úgy döntöttek, hogy ha fiú lesz a baba, akkor a John Baron lesz a neve, ha pedig lány, akkor Lisa Marie. 1968. február 1-én kora reggel megindult a szülés, majd délután öt óra egy perckor világra jött Lisa Marie Presley.

 

1968 májusában egy hawaii karatebemutatón Priscilla megismerkedett Mike Stone karatemesterrel. Be is iratkozott Chuck Norris karateiskolájába, csak hogy összefuthasson Stone-nal, aki hamarosan személyi edzője is lett. A sportkapcsolat igen hamar szerelmi kapcsolattá módosult. Elvisszel való házasságára jellemző, hogy három évig fenn tudta tartani ezt a viszonyt, anélkül, hogy Elvis bármit is sejthetett volna.

 

Las Vegas 1969A külvilág szemében még mindig ők voltak az álompár, minden a legnagyobb rendben volt. De Elvis sohasem volt otthon, hiszen nem bírta ki sokáig feleségével, így mindig talált valami okot, hogy távol lehessen és élvezhesse a szórakozásait és a bulikat Bel Air-ben. Ha együtt voltak, veszekedtek és Elvis már mondogatni kezdte a fiúknak, hogy „bárcsak összeszűrné a levet valakivel és nem piszkálna engem”. Ráadásul Elvis megszakította a szülés után Priscillával a szexuális kapcsolatot, így házasságuk már csupán látszat volt.

Mihelyst Elvis visszatért az élő fellépések és a turnék világába kapcsolatuk időszakossá vált. Elvis folyton Vegasban vagy úton volt. Néha másfél hónapig nem találkoztak, mivel Elvis kijelentette: „A feleségek nem jöhetnek turnéra”. Ezek után nem meglepő, hogy Priscilla nem akarta az életét férfi és szerelem nélkül leélni.

 

A válás 1973-banVégül 1972 februárjában kitálalt Elvisnek, aki először mindent megígért, csak hogy a házasságuk megmaradjon, de később kénytelen volt engedni. Elvis személyisége viszont radikálisan megváltozott és eszelős düh fogta el. Stone-t gyilkossággal fenyegette mialatt Priscillát folyamatosan zaklatta telefonon, míg végül az asszony júliusban azonnali válást követelt, amiből botrányos per lett. A válást 1973. október 9-én mondták ki, Lisa-Marie Priscillához került, de Elvisszel közösen voltak felelősek érte. A kislány nevelése szinte tudathasadásos lett, hiszen míg anyja szigorúan nevelte, addig az apja elkényeztette.

 

 

A válás után  - színésznő és üzletasszony

A Dallasban A válás után Priscilla Beaulieu Presley (mivel megtartotta ex-férje nevét) nagyon megszépült és átváltozott azzá a természetesen vonzó, finom nővé, aki Elvis mellett nem lehetett.  Divattervező és ruhaszalont alapított Bis & Beau néven, majd egykori apósa, Vernon 1979-es halála után ő lett a Presley-hagyaték végrehajtója. Graceland évek óta veszteséges volt, de Priscilla hamarosan nyereségessé tette azáltal, hogy múzeumot rendezett be benne, ami az Elvis-rajongók számára zarándokhely lett. Priscilla lett az elnöke az Elvis Presley Enterprises vállalatnak, amely Elvis minden jogát gyakorolja. Miután Graceland 1982-ben megnyitotta kapuit a közönségnek, az addig több, mint 500.000 dollár vesztességet felhalmozó ingatlan 100.000.000. dollárt hozott azóta.

 

Leslie Nielsen partnereként a Csupasz Pisztoly mozikbanSzínésznőként 1980-ban debütált, amikor vendégszereplő lett a Those Amazing Animals tévésorozatban, majd 1983 és 1988 között Jenna Wade szerepét osztották rá a mindmáig legsikeresebb tévésorozatban, a Dallasban. Éveken át szidták Elvis rajongói, kizárólag őt tették felelőssé a Király haláláért (mint ahogy Yoko Onot a Beatles felbomlásáért), és most hirtelen közönségkedvenc lett. Hogy végképp megszabaduljon az oktalan vádaskodásoktól, 1985-ben megjelentette önéletrajzi könyvét az Elvisszel töltött évekről. Az „Elvis és én” c. visszaemlékezése bestseller lett.

 

Különböző sorozatokban kapott mellékszerepeket, mint például a Melrose Place, de igazi komikusi képességeit csak a Csupasz pisztoly-filmekben mutathatta meg igazán Leslie Nielsen partnereként. A szakmabeliek állítják, hogy Priscilla az egyik legtehetségesebb komikus.

 

Az üzletasszony1990-ben dobta piacra saját fejlesztésű parfümjét, a Momentst, amely azonnal meghódította egész Európát. Az illat megalkotásában akítvan részt vett és gondosan irányította fejlesztésének minden fázisát. 1994-ben Priscilla megjelentette második illatát, Experiencest, amit 1996-ban követett az Indian Summer és a Roses And More, amelyek az egész világon sikeresek.

 

A Mike Stonnal való kapcsolata 1977-ben ért véget, majd ez után Mike Edwards modellel élt együtt hét évig. A szakítás után ismerkedett meg a brazil forgatókönyvíró-rendezővel, Marco Garibaldival, akivel 1984-ben házasodtak össze. Fiúk, Navarone 1987. március. 1-én született. Huszonkét év után, 2006 áprilisában váltak el.

 

Lisával a 2000-es évek elejénAz Elvis rajongók nagy része ma is Priscillát teszik felelőssé Elvis hanyatlásáért, részint jogosan, hiszen Elvis sosem tudta kiheverni felesége elvesztését, mely – anyja halálához hasonlóan - lelkileg teljesen megnyomorította. Azonban kettőn áll a vásár alapon, nem szabad megfeledkeznünk arról a tényről sem, hogy Priscilla valóban szerette Elvist és mindent megtett azért, hogy férje kedvében járjon egészen a végsőkig. Azonban bármelyik házasság megsínylené, ha a férj szinte sosem tartózkodik otthon, házaséletet nem él, ráadásul szeretőket tart. Priscilla talán épp hogy tiszteltet érdemel, mivel nem a vagyonra, hanem a saját életére tartott igényt.

Illetve vitán felül áll a tény, hogy Elvis halála után - mikor már ő kezelte a Presley-hagyatékot - a legnagyobb tisztelettel eljárva mindent megtett, hogy a Presley-mítosz örökre megmaradjon és Elvist a halhatatlanok között tartsa.

 

Hivatalos honlapja: www.priscillapresley.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Weblap készítés ingyen

Szavazás

Hogy tetszik a honlap?
Nagyon tetszik
Elég jól sikerül(t)
Elmegy
Láttam már jobbat
Nem tetszik
Asztali nézet