MENÜ

Elvis és mi, 2. rész

 

This Is The Story

A fiatal Tony CurtisAz 1957-e segélyezési akciója minden bizonnyal a legismertebb történet, mely Elvist a magyarokhoz köti. Összeszedtünk néhány kevésbé ismert történetet, érdekességet, amit csak fellelhettünk. Bizonyos források szerint Elvis köreiben sok magyar származású ember is megfordult, bár erről szóló „hivatalos” információ nem lelhető fel.

 

Egyes források szerint, mielőtt megérkezett volna a Sun Stúdióba 1953-ban, Elvis egy évvel korábban egy másik Memphisi lemezkiadóval is kapcsolatba került, egész pontosan a Modern Recordsszal, melynek tulajdonosa a Magyarországról a századfordulón kivándorolt Lester Bihari volt. A kiadó főleg fekete zenészekkel foglalkozott, mint B.B. King, Etta James vagy Rufus Thomas. Egy nap Elvis is besétált a stúdióba, ugyanabból az apropóból, mint ahogy a Sunnál is: ki akarta próbálni a hangját lemezen. Azonban a stúdió vezetősége (azt nem tudni, hogy személyesen Bihari is közrejátszott benne) kidobta a fiatal Elvist.

 

A még mindig csak sikerekre áhítozó Elvis egyik kedvenc filmszínésze Tony Curtis volt, akiről mint tudjuk, szintén magyar származású. Elvis tőle lopta eredetileg azt az ikonikus hajviseletet, a híres kacsafarok-frizurát, mely ma már egyet jelent Elvisszel és a Rock’n’Roll-al.

 

Elvis Kertész Mihállyal és Dolores Harttal 1958-ban

Miután Elvis országosan (sőt világviszonylatban is) sikeressé vált ismét kapcsolatba került egy külhonba szakadt hazánkfiával, nevezetesen Michael Crutizzel, vagyis Kertész Mihállyal. A filmrendezővel, aki egy korszakalkotó és máig sikeres filmnek, a többszörös Oscar-díjas (köztük a legjobb rendezésért jutalmazott) Casablancanak volt a rendezője. Kertész rendezte az 1958-ban bemutatott King Creole című filmet, Elvis egyik legjobb moziját.

Ha már mozik… Elvis 1963-as filmjének, a Fun In Acapulco egyik címszereplője (Maximillian) a szintén magyar származású Paul Lucas, azaz Lukács Pál, aki nem mellesleg az egyetlen Oscar-díjas magyar származású színész!

 

Van egy másik érdekes történet, amit még évekkel ezelőtt olvastam, de szinte semmilyen megerősítő forrást nem találtam hozzá a neten (kivéve a pécsiújság.hu egy cikkét).

Végvári Sándor azaz Shawn Klush azaz Elvis :)Történt ugyanis, hogy egy komlói fiatalember (nevezetesen Végvári Sándor) menyasszonyával 1969-ben disszidált Magyarországról az Egyesült Államokba. Mivel persze pénzre volt szüksége, így jobb híján egy benzinkúton kezdett dolgozni a kaliforniai Palm Springsben. 1970 körül, egy napon egy fiatal (állítólag feketékből álló) banda megtámadta és kirabolta, ráadásul olyan súlyosan összeverték, hogy kórházba került. Kezelőorvosa (valószínűleg dr. Elias Ghanem) pont Elvis egyik magánorvosa volt, aki mikor legközelebb Elvisszel találkozott, elmesélte neki a szegény magyar emigráns történetét. Elvist annyira meghatotta a történet és főleg Végvári magyar származása, hogy végül kifizette a teljes kórházi számlát, ráadásul meghívta a mi Sándorunkat saját otthonába is.

 

A történet pikantériája, hogy később Végvári Sándorból lett a világ legjobb Elvis-imitátora, Shawn Klush néven. Először 1979-ben nyerte meg a címet, majd azóta többször is. Bejárta műsorával egész Amerikát, Európát, Japánt és Ausztráliát is és a mai napig a szakma nagyágyújaként tartják számon (a magam részéről sohasem szerettem az Elvis-imitátorokat, de el kell ismernem, hogy az ürge baromi jó - a szerk).

 

 

Elvis Magyarországon - A magyar Elvis klub története*

A „vasfüggöny mögötti” első Elvis klubként 1982. január 10-én alakult meg a Magyar Elvis Presley Barátok Klubja, azaz a First Hungarian Elvis Presley Fan Club. Egy ügyvéd, dr. Oszfolk Sándor régi vágya volt ez, de csak a 80-as évek elejére enyhült olyan mértékig a politikai helyzet, hogy a Villanyszerelő Ipari Vállalat – ahol Sándor jogtanácsosként dolgozott - KISZ klubjának égisze alatt elindulhattak. A tagok többségében régi barátok, lazán kapcsolódó baráti körök, főleg értelmiségiek voltak, orvosok, jogászok, újságírók, zenészek, köztük Komár László és Faragó „Judy”, aki aztán a klub elnöke is lett, titkára pedig Oszfolk Sándor.

Elvis halálának 5. évfordulóján, 1982. augusztusában a Corvin moziban hivatalos premierje előtt hónapokkal bemutatták a This Is Elvis – Magyarországon Elvis Presley – című filmet óriási sikerrel. Az eseményre több év kihagyás után összeállt a 60-as évek legendás zenekara, a Scampolo. A korabeli újságok szerint az igazi társadalmi eseménynek számító bulin csak az nem volt ott, aki nem számított, a mozi zsúfolásig megtelt.

Az őszi bemutatóhoz lenyűgöző Elvis-kirakatot készítettek a klubtagok a Vörös Csillag moziban, sokan elzarándokoltak megnézni, igazi látványosságnak számított, ám a Leonyid Brezsnyev, a Szovjetúnió első emberének a halála miatt a kirakatot ki kellett üríteni. A Hungária együttes és a mozikban játszott Elvis film hatására sok fiatal kezdett el érdeklődni Elvis iránt, velük is bővült a klubtagság.

Minden hónap első hétfőjén találkozó a Villanyszerelő Ipari Vállalat pinceklubjában – itt be lehetett szerezni Presley-lemezeket, naptárakat és –akkor még nagy szó volt! – videón Elvis-filmeket vetítettek. Barcs Endre újságíró és Orosz János zongoraművész elmesélték, hogyan találkoztak személyesen Elvis-szel, mennyire mély benyomást tett rájuk. Hamarosan beindultak a nagy sikerű zenés-táncos-filmvetítéses Elvis-hajók és bálok, köztük olyan, ahol Fenyő Miklós és Komár László duettet énekelt. Az Elvis-hétvégéken, Vasszécsenyben nonstop videóztunk, esténként buliztunk és vetélkedőn megmérkőztünk az osztrák rajongókkal. Rájöttünk, hogy hozzájuk képest milyen keveset tudunk kedvencünkről.

Egy nagy nyugat-európai rendezvényre, az évente rendezett Elvis Convention-ra Sándor üdvözlőlevelet küldött a magyar klub nevében, amit ott fel is olvastak –szenzációnak számított, hogy ilyen működhet és működik Magyarországon - a többi volt szocialista országban csak a 90-es évek elején alakult hasonló. Úgyhogy az angol klub elnöke, Todd Slaughter, akit még Elvis is kitüntetett tevékenységéért, fellelkesedett és megkereste a magyar klubot, attól kezdve pedig rendszeresen járt ide. Hozott Elvis mozifilm-kópiákat, a Jailhouse Rock-ot a Filmmúzeumban, a Spinout-ot pedig a Kossuth moziban vetítették le. Ingyen lehettünk az angol klub tagjai, havonta kaptuk újságjukat, az Elvis mail-t, mesélt sokat Elvisről és elhozta hozzánk Elvis egyik legjobb barátját és koncertjeinek állandó közreműködőjét, Charlie Hodge-ot. Charlie három napon át mesélt nekünk Elvisről, mit mondana, ha ezt vagy azt látná, mit tenne ebben vagy abban a helyzetben. Megosztotta velünk Elvis találkozásának történetét a Beatles-szel – ezen ő is részt vett, halálának okát – negyedik szívrohama vitte el -, hogy miért ír a végrendeletében „gyerekei”-ről – mindvégig reménykedett, hogy Priscilla visszatér hozzá és lesz egy fiúk is -, az „Are You Lonesome Tonight” híres nevetős változatának keletkezéséről – a koncerten az első sorban aludt egy kopasz úr méregdrága jeggyel – és még sok-sok történetet. Fellépett az Elvis bálunkon, zongorázott és énekelt, hiszen Elvis halála óta nem vett gitárt a kezébe.

1991-ben a Villanyszerelő Ipari Vállalatot megvette a Siemens, az épületet, ahol mi is tartottuk összejöveteleinket, eladták. Ezután csak az alapító tagok találkozgattak rendszeresen, néhányan pedig időnként csatlakoztunk hozzájuk. Beszélgettünk Elvisről, az új kiadású CD-kről, megjelent új könyvekről.

2003-ban egy nemzetközi kezdeményezés, az Elvis Meetup hatására egy darabig minden hónap első keddjén este 7-kor, mint a világ minden részén a rajongók – találkoztunk egymással és az azóta jelentkezett új tagokkal. Mivel azonban nem sikerült megfelelő helyet találnunk, néhány alkalom után felhagytunk vele.

2006 nyarán Wolf Rudi, a Verne Music Pub akkori vezetője, aki maga is remekül énekel és rajongó, megkereste Komár Lászlót egy Elvis klub alapításának ötletével. Mivel Laci már tagja volt egy ilyen klubnak, a Magyar Elvis Presley Barátok Klubjának, így közös rendezvényként került sor az augusztusi, igen nagy sikerű élőzenés- táncos megemlékezésre, ahol Komár László, Rudi, Pedro és a Roll’Skate Boogie lépett fel és amelyet azóta több hasonló követett, ebben az évben már az Amigo Rock&Roll és Rockabilly Clubban. A zene és a tánc mellett beszélgetünk és nézegetjük a mostanában megjelent CD-ket és DVD-ket. Hál’ Istennek elég sok a fiatal rajongó; a rock and roll, Elvis zenéje és egyénisége a mai napig rengeteg embert ejt rabul.

 

A Magyar Elvis Klub a mai napig működik az óbudai Zöldkapu étteremben. A klub azt tervezi, hogy az Elvis-tér névadó ünnepségét követően utcabált szervez, továbbá szeretnének egy a „király” bronzarcképével ellátott márványtáblát is avatni, amelyen felhívnák a budapestiek és a turisták figyelmét Elvis Presley 1956-os szerepvállalására.

 

A Magyar Elvis Presley Barátok Klubjának hivatalos honlapja a http://elvis.gportal.hu/

 

 

 

*a bekezdés teljes egészében átvéve a klub honlapjáról, kivéve az utolsó kisbekezdést, mely a http://www.demokrata.hu/ujsagcikk/elvis_szerette_magyarorszagot/ oldalról származik.

 

 

 

 

 

 

 

 


Weboldal készítés ingyen

Szavazás

Hogy tetszik a honlap?
Nagyon tetszik
Elég jól sikerül(t)
Elmegy
Láttam már jobbat
Nem tetszik
Asztali nézet