MENÜ

Elvis és mi, 1. rész

 

Természetesen nem hagyhatjuk a témát érintetlenül, hiszen főleg az utóbbi időkben széles körű érdeklődés övezte. Elvisnek akarva és akaratlanul is volt némi köze a magyarokhoz: például egyik kedvenc színésze a magyar származású Tony Curtis volt, illetve a King Creole című filmjét a magyar származású Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály rendezte. A továbbiakban persze egyéb ismert és kevésbé ismert történetekről szólunk.

 

Peace In The Valley (For Us)

Béke a völgyben1956-ban Magyarországon még szinte senki sem hallott Elvisről vagy a Rock And Rollról, volt gondunk elég. Az októberi forradalom híre azonban bejárta Európát, sőt még az Egyesült Államokba is eljutott, így Elvishez is. Ahogy később Jerry Schilling, Elvis egykori embere fogalmazott, abban az időben egy átlag amerikai azt sem nagyon tudta, hogy mi a szomszédos állam, arról pedig, hogy Európában létezik egy Magyarország nevű kis állam, végképp gőzük sem volt (na nem mintha ez most másképp lenne - a szerk). 1957 januárjára az egész világon keringtek azok a képsorok, melyek a magyar menekültekről készültek, egy szál bőrönddel a kerítés mögött állva - s ezek a felvételek valósággal sokkolták az ifjú Elvist és elhatározta, hogy segít a magyaroknak.

 

Elvis épp a legutolsó ötvenes évekbeli TV-szereplésére készült, miután bejelentették, hogy visszavonul a színpadtól és a TV-től. Az utolsó szám, a Peace In The Valley (Béke a völgyben) előtt a műsor házigazdája, Ed Sullivan kiállt a kamerák elé és bejelentette: „Elvis egy nagy magyar segélykampányt szervez. Fontos neki a magyar emberek megsegítése és arra hívja fel a figyelmet, hogy azonnali segítségnyújtásra van szükség. Arra kéri Önöket, hogy minél előbb adják fel az adományokat az egyházaknak és a Vöröskeresztnek, Elvis pedig elénekel egy dalt, amellyel a segélyezésre akarja buzdítani Önöket."

Elvis ezzel az akciójával nem kevesebbet ért el, mint a világ összes adományainak egyharmadát is meghaladó, 27 millió franknyi amerikai adományt. Az nem derült ki soha, hogy ebből mennyit köszönhetünk Elvisnek, de az biztos, hogy nagyon sokat.

 

"Az eltitkolt dal" - A TV2 Napló c. műsora 2004-ben

 

Hogy mi fordította egy olyan nagy sztár figyelmét egy kis Európai országra? Talán kevésbé ismert Elvis jótékonysági munkája, hiszen karrierje elejétől haláláig rengeteg adományt, jótékonysági koncertet adott különböző szervezetek, embercsoportok megsegítésére. Ilyen volt többek közt a két 1960-as segélykoncert vagy az 1973-as műholdas show is, amikor 75 ezer dollárt gyűjtött össze a bevételből jótékony célra. De volt, hogy magánemberként, magánvagyonából segített másokon. Betegeken, árvákon, rokkantakon. Tette mindezt úgy, hogy nem értesítette a sajtót, nem akarta nagydobra verni.

 

Azonkívül Elvis minden bizonnyal azért is szimpatizált velünk, illetve az ’56-os magyarokkal, mivel mélyen gyűlölte a kommunizmust és bizonyára nagy hatással volt rá magyarok a szovjet vezetéssel szembeni elkeseredett harca.

 

Elvis Presley parkElsőként a TV2 Napló című műsora foglalkozott Elvis 1957-es segélykampányával 2004-ben (megtekinthető feljebb), majd 2011-ben Budapest vezetése Tarlós István főpolgármester ajánlására egyrészt Budapest Díszpolgára címmel ismerte el Elvis a Magyar Népért tett erőfeszítését, másrészt közterületet nevezett el róla, a Margit híd budai hídfőjénél az Elvis Presley parkot.

 

Sokan kifogásolták mind az Elvis Teret, mind a díszpolgári címet. A fanyalgóknak ezúton is üzenjük: ezen megtiszteltetést nem Elvis Presley a rockénekes vagy a filmszínész kapta, hanem Elvis Presley az ember, aki elvitathatatlanul sokat, rengeteget tett a szovjet elnyomás alatt álló Magyarországért, holott akkor sem haragudhatnánk rá, ha a füle botját se mozdította volna. Lehet, hogy pont az Elvis felhívására nyújtott adományokból jutott a fanyalgók szüleinek, nagyszüleinek szájába falat.

Elvis nem népszerűségét növelendő kampányolt, mint a legtöbb híresség, nem is anyagi haszonszerzés reményében. Egyszerűen segíteni akart.

 

Folyt.köv.

 

Elvis és mi, 2. rész

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Weblap készítés ingyen

Szavazás

Hogy tetszik a honlap?
Nagyon tetszik
Elég jól sikerül(t)
Elmegy
Láttam már jobbat
Nem tetszik
Asztali nézet