MENÜ

Lisa-Marie Presley

 

LMPMagánélete

Elvis egyetlen gyermeke 1968. február 1-én született, Memphisben. Mivel szülei 1973-ban elváltak, édesanyja Priscilla nevelte és csak igen kevés időt tölthetett édesapjával, aki amennyire csak tehette természetesen elkényeztette.

 

Édesapja elvesztését követően a tini Lisa-Marie igencsak rebellis életet élt, nem egyszer a drogokra és az alkoholra támaszkodott.

Mindössze 20 évesen férjhez ment a Smashing Pumpkins egykori frontemberéhez Danny Keough-hoz 1988-ban, de hat évvel késöbb 1994-ben elváltak. 1989-ben született lányuk, Danielle Riley (manapság sikeres modell) majd 1992-ben fiúk Benjamin Storm. Priscilla sosem nézte jó szemmel lánya házasságát, hiszen akárcsak ő Elvishez, Lisa-Marie is egy zenészhez ment feleségül.

 

1994-ben kötött igencsak vitatott házasságot a modern pop-legendával Michael Jacksonnal, akivel 1995-ben Magyarországon is járt. Azonban ez a sokak szerint botrányos házasság még a két évet sem érte meg, 1996 januárjában elváltak (rossz nyelvek szerint Lisa rögvest visszatért előző férjéhez).

 

Sokáig csend volt a Presley-lány körül egészen 2002-ig, amikor hirtelen összeházasodott (a nagy Elvis rajongó) Nicolas Cage-el, de viharos frigyük csupán 3 hónapig tartott. 2006-ban negyedszerre is férjhez ment, ezúttal a zenész és producer Michael Lockwoodhoz, akivel korábban a stúdióban dolgozott együtt. 2008-ban Lisa-Marie bejelentette, hogy terhes, majd 2008. október 8-án ikerlányoknak adott életet, Harper Vivienne Ann-nek és Finley Aron Love-nak.

2010-ben a család Nagy-Britanniába költözött, mivel megunták a Los Angelesi és Memphisi állandó felhajtást.

 

 

Zenei karrier

Lisa már a Jacksonnal kötött házassága idején is többször célozgatott rá, hogy szólólemezt szeretne kiadni és ebben férje segítségét is kérte. Priscilla azonban szenvedélyesen ellenezte lánya zenei karrierjét és mindent megtett, hogy lebeszélje. Szerencsére nem sikerült. A Király utódjára hiába voltak kíváncsiak a pletykalapok: tartotta a száját és távol maradt a reflektorfénytől.

 

To Whom It May Concern

To Whom It May ConcernBár a művésznő évekig ellenállt a lemezkiadók csábításának, 2003 áprilisában piacra dobta első pop-rock stílusú albumát, "To Whom It May Concern" (Annak, akit illet) címmel. "Ez a lemez én vagyok", mondja. "Látni fogják, ki vagyok én igazából, és nem fogják többé összekeverni azzal, ami a magazinokból derül ki".

 

Bár Lisa-Marie életére rányomta bélyegét az apa legendás öröksége, ő maga azt mondja, húszéves koráig egyszer sem került rá sor, hogy mások előtt énekeljen, "Lassan kezdtem úgy érezni, sok minden csak pótlék az életemben, és szükségem van egyfajta kijáratra. Így aztán hagytam, hogy történjenek a dolgok, ahogy történniük kell: hadd tudják meg az emberek, milyen is vagyok, ha nincsen körítés".

 

A Capitol Records által kiadott lemezen majdnem mindent maga írt, és Tori Amos producere vette kezelésbe a nyersanyagot, de Lisa-Marie első férje, Danny Keough, illetve a Smashing Pumpkins egykori frontembere, Billy Corgan is közreműködött. Exférjére célozva a Presley-lány elmondta: "Danny a legjobb barátom, együtt írtuk a számokat, éjt nappallá téve. Nagyrészt neki köszönhető, hogy elkezdtem számokat komponálni és énekelni".

 

Sokakban felmerült már a kérdés, hogy miért csak 35 évesen kezdett el a zenéléssel foglalkozni Elvis lánya. Lisa-Marie azonban már 22 évesen írt dalokat, csak akkor úgy érezte, még nem eléggé felkészült. "Bőven összejött már egy nagylemeznyi anyag, de inkább úgy gondoltam várok még egy picit. Azt hiszem, most jött el a megfelelő idő arra, hogy megjelenjen a debütáló albumon." – nyilatkozta az énekesnõ 2003-ban.

 

Élőben 2004-benAz album azonban a valóságban elég sikeres volt az Egyesült Államokban és Japánban is, az amerikai Billboard 200-as listán a 9. helyig kúszott fel. Bár nem döntött lemezeladási rekordokat, de a jól csengő névnek és nem utolsó sorban a remek marketingnek köszönhetően szépen fogyott (Európában viszont megbukott). A közönség eléggé vegyesen várta és fogadta a korongot és a megítélés is vegyesre sikeredett.

Véleményem szerint az album jó. Lisa hangja ha nem is egyedülálló de mindenképp karakteres és tiszta, a számok igazi amerikai soft-rock hangzást követnek. A CD hangulata kissé szomorkás, borongós de mindenképp megalkuvás nélküli őszinte zene, ráadásul L.M. nem is tesz lakatot a szájára, már ami a szöveget illeti.

Az első nóta, a S.O.B. (Son Of-a Bitch) kezdő motivuma a felgyulladó neonlámpát idézi, majd kibontakozik az énekesnő őszinte vallomása, hogy „I’m just a son of a bitch no matter what you say”. A lemezhez két maxi (és hozzájuk tartozó két videó) készült: az első a Lights Out-ban a szexi nő, a második, a Sinking In pedig igazi rock, amiben kibontakozik Lisa-Marie stílusa, a sóhajtozó kemény hang.

 

Now What

Now What2005-ben nem törődve a kritikákkal megjelent második stúdióalbuma "Now What" címmel. Az első albumát még sokan fintorogva fogadták azonban a a kritikusok szépen lassan kezdik belátni, hogy nem lehet egy legyintéssel elintézni őt. Nincs is könnyű dolga a sztárnak, hiszen örökké a legendás édesapja árnyékában kell élnie. „Én már régóta elfogadtam, hogy bárhol szóba kerül a nevem vagy éppen a dalaim, mindenki azonnal édesapámra gondol. Manapság ez már egyáltalán nem zavar, és megpróbálok elvonatkoztatni az ilyen kijelentésektől. Az első korongomon olyan keretek közé kényszeríttettek, amelyek számomra idegenek voltak. Rádióbarát, popos dalokat kellett készítenem. Ez nem az én műfajom. A mostani albumom se lesz a véleményem szerint túl sikeres, hiszen ezúttal már nem kellett senkinek a véleményére hallgatnom, és olyan dalokat vettünk fel, amilyeneket én akartam. Mondanom se kell, hogy ezek sem különösebben rádióbarát szerzemények” – nyilatkozta Lisa-Marie egy tengerentúli lapnak.

Az énekesnőnek a második korongjának az elsőhöz képest már sokkal pozitívabb volt a visszhangja. Ez talán annak is köszönheti, hogy a lemez elkészítésében a barátja Michael Lockwood mellett az a Linda Perry is a segítségére volt, aki a 4 Non Blondes tagjaként vált világhírűvé, és az utóbbi időben olyan sztároknak írt dalokat, mint Pink vagy éppen Gwen Stefani.

 

Az új CD merőben eltér a „megszokott” stílustól. Amint az első szám, az I’ll Figoure It Out első néhány ütemét meghalljuk azonnal észrevehető a változás. A korábbi lemez melankóliája helyett kemény rock-ot hallunk és ez a további anyagra is ráüti a bélyegét.

A ritmus gyors, az áttétek hirtelenek, a refrén mindig fülbemászó, ami főleg a harmadik szám, a Thanx-nél jut a csúcspontra. Az első kislemez, a Dirty Laundry és a hozzátartozó videóból is kiderül, hogy egy megújult Lisa-Marie-vel van dolgunk.

A rockos hangzást a novemberben debütált nóta, az Idiot erősíti. Gyermekdalként kezdődik majd kissé punk-os stílusban folytatódik. Ami megmaradt, a hamisítatlan Lisa-Marie Presley hangzás.

 

 

Jótékonysági munka és díjak

Humanitáriusi Díj 2005-benLisa-Marie Presley Magyarországon főleg csak Elvis lányaként és Michael Jackson ex-feleségeként ismert. Zenéjével méltatlanul keveset foglalkozik a média, jótékonysági és aktivista munkásságáról viszont gyakorlatilag sehol nem hallani. Pedig nagyon fontos lenne - főleg a kételkedőknek - tudni, hogy Lisa-Maire édesanyjához hasonlóan nagyon ügyes üzletasszony, aki apja legendás hírnevét és a tőle örökölt vagyonból rengeteget jótékonykodik illetve harcos - és elismert - polgárjogi aktivista (akárcsak híres szülei).

 

Az 1984-ben Priscilla által létrehozott non-profit Elvis Presley Jótékonysági Alapítvány (EPCL) Elvis nagylelkűségének és a közösségnek tett jótékonysági munkájának állított emléket. Lisa-Marie 1991-ben vette át az elnöki tisztséget és 2001-ben a szegény és hajléktalan családok részére tette lehetővé bérletmentes lakhatást, a gyermekek napközbeni ellátását, továbbá az alapítvány karrier- és pénzügyi tanácsadással, iránymutatással és egyéb eszközökkel segíti visszanyeri a rossz sorsra jutott emberek önbecsülését és a függetlenségét.

Az alapítvány által támogatott Elvis Presley Zeneszoba a fiatalok zenei oktatását segíti és ehhez kapcsolódó különleges programokat szervez. Ezen munkásságát a Zeneszerzők és Fiatal Zenészek Szervezete 2005-ben díjjal ismerte el.

 

Az Amerikai KongresszusbanLisa-Marie a Memphisi Képzőművészeti Egyetemmel közösen létrehozott ösztöndíj-alapra a legbüszkébb, mely az egyetem hallgatóinak a zenei területen való elhelyezkedését segíti.

 

1997 októberében nyitotta meg barátja, az énekes Isaac Hayes segítségével az Írástudás, Oktatás és Képesség Programot (LEAP), mely minden memphisi gyermek és Tennessee Állambeli korosztály számára ingyenes. A LEAP elérhetővé teszi a hatékony oktatási szolgáltatásokat és anyagokat, amelyek segítenek az embereket megtanítani, hogy miképp lehet hatékonyan tanulni, ezáltal képesek legyenek elérni céljaikat képességeik teljes mértékű kihasználása mellett.

 

2002. január 5-én Lisa-Marie a The World Literacy Crusade-tól Humanitáriusi Díjat kapott a gyermekek tanulásáért tett erőfeszítések miatt. A Díjat Isaac Hayes és Yolanda King, a néha aktivista Martin Luther King lánya adta át.

 

A Katrina túlélőivel2002. szeptember 26-án a gyermekek jogaiért küzdő „Az Emberi Jogok Polgári Bizottsága” nemzetközi szóvivőjeként szólalt fel az Amerikai Kongresszusban a kábítószer-mentes élet és a gyermek egészségügye érdekében.

 

2005-ben csatlakozott az Oprah Winfrey által létrehozott Angel Network egyesülethez, és aktívan részt vett a Katrina hurrikán által elpusztított New Orleanst és a környező területeket érintő katasztrófa-elhárítási munkálatokban.

 

 

Hivatalos honlapja: www.lisamariepresley.com

 


Felhasznált források:

http://doroszlo.net/modules.php?name=News&file=article&sid=329

Weblap készítés ingyen

Szavazás

Hogy tetszik a honlap?
Nagyon tetszik
Elég jól sikerül(t)
Elmegy
Láttam már jobbat
Nem tetszik
Asztali nézet