MENÜ

Elvis Presley első sikere a rocktörténelem legbefolyásosabb dala

Elvis Presley 50 éves klasszikusát, a That’s All Right, Mama címû sikerszámát találta minden idõk legnagyobb hatású dalának a tekintélyes brit Q magazin szakértõkbõl és zenészekbõl álló zsürije.

 

A That’s All Right-ot 1954-ben vették fel Sam Phillips stúdiójában, Memphisben, de a dal sohasem jelent meg kislemezként az Egyesült Királyságban. Elvis 19 éves fiatalemberként ezzel a dallal indította a karrierjét az USA-ban, és szokatlan elõadásmódjával sikerült is betörnie a zenei életbe”. Az élõ zenei legenda, Bob Dylan, aki a 60-as években szintén elõadta ezt a számot három változatban, ezt nyilatkozta: „Amikor meghallottam Elvis hangját, tudtam, hogy senki nem lehet a ’fõnököm’. Olyan volt, mintha egy börtönbõl törtem volna ki.”

 

A listán a Beatles I Wanna Hold Your Hand címû dala lett a második, míg a Sex Pistols God Save The Queen a harmadik. A listán a legújabb dal Eminem 1999-es My Name Is címû száma és a 37. helyet foglalja el. A 90-es évek slágerei között a legjobb pozíciót Sir Elton John foglalja el a ’97-es Candle In The Wind címû számával az 50. helyen, míg a Firestarter a Prodigytõl a 91. helyen, a Wannabe a Spice Girlstõl a 23. helyen és az Oasis Live Forever címû száma 1994-bõl a 78. helyen szerepel.

 

A Q ’Songs That Changed The World’ címû 100-as listájának Top 10 helyezettjei:
1. Elvis Presley - Thats All Right, Mama
2. The Beatles - I Wanna Hold Your Hand
3. Sex Pistols - God Save The Queen
4. Sugarhill Gang - Rappers Delight
5. Nirvana - Smells Like Teen Spirit
6. Billie Holiday - Strange Fruit
7. Bob Dylan - Like A Rolling Stone
8. Run DMC - Walk This Way
9. New Order - Blue Monday
10. Band Aid - Do They Know Its Christmas

 

 

Sebők János, 2003.01.15.

 

vissza a cikkekhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Weblap készítés ingyen

Szavazás

Hogy tetszik a honlap?
Nagyon tetszik
Elég jól sikerül(t)
Elmegy
Láttam már jobbat
Nem tetszik
Asztali nézet